Ticker

6/random/ticker-posts

10 Maddede Yazılım Sektöründe İş Bulma Yahut Yeni Mezun Rehberi

Merhabalar. Yazılım sektörünün insan kaynağı hemen hemen tamamı şu üniversite bölümlerinden geliyor.

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Yazılım Mühendisliği
  • Yönetim Bilişim Sistemleri 
  • Matematik
  • Elektrik Elektronik Mühendisliği
  • Makine ve Mekatronik Mühendisliği

Bu bölüm öğrencilerine ve yeni mezunlara bilişim dünyasında iş bulma üzerine naçizane tavsiyelerimi paylaşmak istiyorum. 

Bilgisayar Mühendisi Mezuniyet
Bilgisayar Mühendisi Mezuniyet

 

  1. Elinizi kirletin. İlgi alanınız olan, çalışmak istediğiniz teknolojileri kullanarak ufak projeler yapıp GitHub'da vs paylaşın. 
  2. İngilizce öğrenin. En azından doküman okuma, Google'da İngilizce arama yapma, sorunlara çözüm bulma konusunda iyi olmanız gerekmekte. 
  3. Türkçe öğrenin. Dışardan bakıldığında daha çok makinelerle konuştuğumuz sanılabilir fakat işimizin büyük bir kısmı da müşterinin ne istediğini anlamaktır. Hatta müşteriden daha iyi anlayıp müşterinin beklentisinden daha iyi çözümler sunabilmektir. Bunun yolu da iyi iletişimden geçiyor. Kitap okumayı angaryadan saymayın. İletişim becerinize yaptığınız bir yatırım olarak görün ve kelime haznenizi genişletin. Yavuz Bülent Bakiler'in Sözün Doğrusu - 1 ve Sözün Doğrusu - 2 kitaplarını tavsiye ederim.
  4. Stajları dolu dolu geçirin. Mümkünse mezun olmadan öğrenci iken 3. veya 4. sınıfta iken bir firmada part time çalışın. Ücret önemli değil maksat tecrübe kazanıp heybenize birşeyler katmak.
  5. Kariyer sitelerindeki iş ilanlarını inceleyerek piyasada hangi teknolojiler revaçta analizini yapın. Kendinizi hangi alanda geliştireceğinize karar vermede yardımcı olacaktır.
  6. Öğrenci iken ödevlerinizi kendiniz yapın. İş hayatında tasklarınızı başkasına yaptıramayacaksınız.
  7. Ücret beklentisi zor bir konu. Mezun olduktan 6 ay 1 sene geçmiş ve henüz işe başlayamamışsanız maaş beklentinizi esnetmeyi değerlendirebilirsiniz.
  8. Ülkemizde yazılım sektörü daha çok üç büyük ilde dönüyor. İstanbul, Ankara, İzmir. İşi yanlış yerde arıyor olabilirsiniz.
  9. Alanında uzman yazılımcıları / bilişimcileri sosyal mecralardan izleyin ne yaptıklarını takip edin. Bu kişiler arada iş ilanları da paylaşırlar.
  10. Udemy veya benzeri kursları tamamlamak önemlidir ama o kadar da önemli değildir. İlk maddeyi hatırlatarak diyorum ki aldığınız eğitimi kullanarak bir proje yapın. Linkedin'de sertifika paylaşmak yerine GitHub reposu linki paylaşmak daha etkilidir. Ne demiş Linus Torvalds, "Talk is cheap. Show me the code!"
BONUS: "İnci sancı mahsülüdür.". "Acı çekmeden öğrenemeyiz." Sabırlı olun. Sabırla ve azimle çalışmaya devam edin. Yazılım işi zordur ve bir yazılımcı kolay yetişmiyor. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar