Ticker

6/random/ticker-posts

Raspberry Pi ile 10 Proje Ödev Fikri

Raspberry Pi Proje Ödev Fikirleri
Raspberry Pi Proje Ödev Fikirleri

 

Elinizdeki bu küçük ama koca yürekli işlem makinesi ile hayal gücünüz kadar sınırsız proje yapabilirsiniz. İşte robotik kodlama, deneyap dersleriniz için dönem ödevi veya okul projesi olarak kullanabileceğiniz 10 adet gerçek hayat Raspberry Pi projesi:

1) Apartman - Site için plaka tanıma sistemi

Bir adet Raspberry Pi 3 veya daha yeni bir sürüm. 

Bir adet Raspberry Pi kamera. 

Açık kaynak kodlu OpenAlpr yazılımı.

OpenAlpr yi raspberry pi cihazınıza kurun. Kamera ve cihazınızı araçların plakasını rahat görebilecek bir konuma yerleştirin. Gelen araçların plakası tanımlı site sakinlerinden birine ait ise aracın geçişine izin verin.

2) Restorant - Lokanta Hijyen Monitörü

Raspberry pi cihazınızı ve ona bağlı kameranızı lokantanızın mutfağını görecek şekilde yerleştirin. Kamera her 30 saniyede veya 1 dakikada bir foto çeksin. Müşterilerinizin oturduğu bölmedeki bir ekranda bu görüntüleri yayınlayın. Hem müşterilerinize ne kadar hijyenik olduğunzu şeffaf bir şekilde göstermiş olursunuz. Hem de çalışanlarınız artık daha dikkatli davranırlar.

3) Ev için Dosya İndirme Dosya Depolama / Paylaşma Makinesi

Evde telefonunuzdan internette dolaşırken indirmek istediğiniz büyük boyutlu bir dosyaya denk geldiniz. Veya youtube'da izlediğiniz bir videoyu indirmek istiyorsunuz. Fakat telefonunuzdaki yer sınırlı ve kendi telefonunuzdaki dosya kapasitesinden yemek istemiyorsunuz. Ayrıca indirdiğiniz dosyayı tüm ev halkı ile kolayca paylaşabilmek istiyorsunuz. Yerel ağınıza bağlı bir raspbery pi cihazınıza VNC ile uzaktan bağlantı ayarlarını yapıyorsunuz. Dosya indirmek istediğinizde hemen mobil cep telefonunuzdan VNC viewer ile raspberry pi cihazınıza bağlanıp ilgili dosyayı cihaza indirme işlemini başlatıyorsunuz. Dosyayı da yerel ağda paylaşıma açtığınız klasöre indiriyorsunuz. Bu sayede yerinizden kalkmadan ev içi dosya paylaşımının keyfini çıkarıyorsunuz.

4) Görüntülü Hareket Alarmı

İş yerlerinde kurulan güvenlik alarmlarını bilirsiniz. Dükkana giriş yaptıktan sonra alarm hareket algılar ve belli bir süre içinde şifre girilmezse alarm çalmaya başlar. Benzer bir sistemi dükkanınıza kuracağınız bir Raspberry pi + Kamera sistemi ile kurabilirsiniz. Belirli bir sürede bir (1sn vb.) kameradan periyodik olarak görüntü alınır. Alınan görüntüler arasında OpenCV ile yapılan analizler ile bir hareket algıladığınızda alarm çalma sürecini başlatın. Hareket algılamak için daha basit olarak hareket algılayıcı sensörler de kullanabilirsiniz. Dükkana giren kişi raspberry pi sistemine alarmı kapatacak şifreyi girmez ise belli bir süre sonra ilgili görüntüleri önceden tanımlı dükkan sahibinin e-mail adresine gönderin.

5) USB Bellek Güvenli Limanı

Tanımadığınız ve virüslü olabileceğini düşündüğünüz usb bellekleri kendi bilgisayarınıza bağlayarak riske girmek istemeyebilirsiniz. Elinizin altında bulunan bir Raspberry Pi cihazına bağlayıp, ihtiyacınız olan dosyayı bu güvenli limana alarak virüslü usb bellek riskini ortadan kaldırın.

6) Mıntıka Temizliği Robotu

Nesne tanımlama algoritmaları ile sigara izmaritlerini tanıyacak bir algoritma geliştirdiğinizi düşünün. Bunu bir robot kolu ve toplama haznesi olan bir robot ile birleştirirseniz askerlerimizin yüzyıllardır süre gelen mıntıka temizliği işine teknolojik bir çözüm bulmuş olursunuz. Raspberry pi ile yönetilen ve önünü bir kamera ile gören akıllı mıntıka temizliği robotu ile, yerdeki sigara izmaritlerini modern bir şekilde toplayabilirsiniz.

7) Hız Radarı

Otoyol kenarlarında park etmiş yolu gelişmiş kameralarla gözetleyen ve aşırı hızla gidenleri tespit edip ceza yazan polis otolarını bilirsiniz. Siz de o kadar gelişmiş olmasa da basit bir hız radarı geliştirebilirsiniz. Raspberry Pi ve kamera ile aldığınız görüntüler arasında uygulayacağınız 

Hız = Yol / Zaman

formülü ile, araçların ardışık fotolarda aldıkları mesafe ve fotoları aldığınız süre bilgilerini kullanarak yaklaşık hızı tespit edebilirsiniz.

Fotolar arasında araçların kaç piksel hareket ettiğini tespit edebilirsiniz. Önceden girdiğiniz her bir pikselin gerçek hayatta kaç metreye karşılık geldiği bilgisi ile araçların ne kadar hareket ettiğini hesaplayabilirsiniz.

8) Hızlandırılmış (Time-Lapse) Çekim Yapma

Evinizdeki bitkilerin çiçek açmasını hızlandırılmış şekilde görmek istemez misiniz? Veya bir elmanın zaman içinde nasıl çürüdüğünü hızlandırılmış şekilde görmek istemez misiniz? Raspberry pi ve kameranızı periyodik olarak foto çekecek şekilde ayarlayın ve bekleyin. Yeterince zaman geçtikten sonra çekilen fotoğrafları birleştirip video haline getirebilirsiniz.

9) Ev içi Kargo Robotu

Donanım olarak Raspberry pi, kamera ve uzaklık sensörleri ile tekerlekli bir robot yapılır. Yazılım olarak da, bu robotun evin tüm odalarını hafızasında haritalaması sağlanır. Örneğin, mutfaktan bırakılan robot salona gidebilmek için hangi yönde ne kadar gitmesi gerektiğini bilir. Hangi mesafede ne yöne ne kadar manevra yapması gerektiğini bilir. Bu sayede mutfaktan üzerine konan çerez tabağını alıp salondaki ev sakinine otomatik olarak götürmesi sağlanır.

10) Düşük Bütçeli Kodlama Bilgisayar Laboratuvarı

Bir tane de sosyal sorumluluk projesi fikri sunalım. Anadolunun maddi imkanı az olan okullarında hala bir bilgisayar laboratuvarı bulunmuyor. Bu okullarda raspberry pi cihazlarıyla düşük bütçeli bilgisayar laboratuvarları kurulabilir. Bu sayede daha çok çocuk kodlama ile tanışabilir.









 

  

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Deneyap atölyelerindeki öğrenciler için çok faydalı bir cihaz. Teşekkürler 👏

    YanıtlaSil